آقای دکتر طاهری در رابطه با کاهش صادرات گاز به اروپا می فرمایند عراق 6/1میلیارد دلار به ایران بدهی پرداخت کرده است. این بیانگر خوبی است که عراق درآمدهای خوبی از صادرات نفت خودش بدست آورده. اکنون عراق بیش از 100 میلیارد دلار در سال نفت میفروشد و بازارهای خوبی را بعد از تحریم روسیه بدست می آورد و مشتری های خوبی را جذب میکند که بتواند درآمدها نفتی خودش را توسعه بدهد به همین خاطر اکنون شرکت توتال فرانسه وحتی سرمایه گزاران چینی در آنجا حضور وفعالیتدارند و خواهان استفاده از این موقعیت ایجاد شده هستند به ویژه با توجه به کاهش منابع نفتی در دنیا که از تحریم روسیه بوجود آمده است. علاوه بر آن تحریم گازی روسیه پس از جنگ با اوکراین و متوقف شدن پروژه خط آبی، که گاز روسیه را به آلمان منتقل میکرد منجر به این شد که اروپا و کشورهای دیگر که منابع گاز و نفت خودشان را در روسیه از دست دادن به سوی کشور های دیگر بیایند.
در این رابطه ایران میتواند نقش خیلی خوب و کلیدی ایفا کند و با جذب سرمایه گزاران در منابع نفتی و گازی خودش بتواند اینده نوید بخشی را هم برای کشور ایران و توسعه روابط با دنیا و همسایگان داشته باشند. ما باید فرمولی داشته باشیم برای استفاده از منابع طبیعی خودمان نفت، گاز و تولیدات پتروشیمی، در این رابطه مثال های دیگری هم وجود دارد البته الان دیپلماسی اقتصادی ما در همکاری با همسایگان کار آمد و بسیار مفید ارزیابی میشود، سفر روسا جمهور کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان به ایران که به کشور ایران میایند،خبر خوبی است برای روابط ولی سرمایه گزاران اصلی در غرب و اروپا هستند، و هچنین چین که با ما یک قرارداد بیست ساله امضا کرده است آمادگی خودش را برای سرمایه گزاری در ایران اعلام نکرده است، روسیه هم الان در شرایط سختی هم قرار دارد وحتی پیش بینی شده است که متاسفانه این جنگ روسیه و اکراین چندین سال به طول بینجامد در نتیجه ما باید این اهرم نفت، گاز و پتروشیمی کشور یران را ارزیابی و استفاده کنیم و وارد بازارهای جهانی شویم و نباید هیگونه هراسی داشته باشم و لذا مذاکره با اروپاییان، مذاکرات برجام و حتی مذاکره مستقیم با امریکا میتوانیم منافع دراز مدت ملت ایران حفظ بکنیم.
برای نمونه دیپلماسی که عربستان به راه انداخته است و توانسته است تا اندازه ای جایگاه نفت روسیه را در اروپا و کشورهای دیگر بگیرد، نمونه بارزی است. عربستان در سال گذشته حدود 200 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته و حتی در حال حاضر دست رد برخی از مشتریان آسیایی میزند زیرا همه نفت خودش را برای اروپا متمرکز کرده است و آینده خوشان را در آنجا میبیند. همچنین سفر اقای بایدن به عربستان، موقعیت این کشور را تقویت میکند.
کشور امارات با اینکه تولید نفت دارد ولی با توجه به توسعه صنعت بنادر و گردشگری و همچنین درآمدها .. به دست آورده است میتواند جایگاهش را توسعه بدهد. همچنین 70 تا 80 میلیارد دلار سالانه درآمد از بنادر و صنعت هوایی دارد که این ها باعث ارتقا جایگاهش است. به هرحال ایران باید از بخش ژئوپلتیک خودش استفاده کند و هم از منابعی که در اختیار دارد البته در حال حاضر عده ای معتقد هستند که ایران گاز به اندازه کافی ندارد،( اقای دکتر طاهری ) میفرمایند ایران به اندازه کافی منابع گازی در اختیار دارد ولی تولید آن اندک است و اگر ما بتوانیم الان با اروپا قرارداد ببنیدیم و جذب سرمایه گزاران اروپایی داشت باشیم، در چند سال آینده ایران میتواند تولید اول را در منطقه داشته باشد، همین کاری که کشور قطر میکند.
کشور قطر با توتال فرانسه قراردادی را منعقد کردند که منابع گازی که با ما مشترک هستند را توسعه بدهند و آنها هم سرمایه گزاری میکنند و ما نباید غاقل بشیم و فعالیت ها را با جدیت به سمت جلو ببریم. در نتیجه ایران در شرایط فعلی باید از پتانسیل های نفت و گاز وتولیدات پتروشیمی استفاده کند و این چاره ای نیست جز جذب سرمایه گزار. در حال حاضر که سرمایه گزاران چین و روسیه خواستار مشارکت نیستند باید به سمت سرمایه گزاران اروپایی، غربی حتی آمریکایی برویم.